חישוב פיצויים

אופן חישוב פיצויים לעובד זכאי, נקבע בהוראות סעיף 12 לחוק פיצויי פיטורים. כאשר שיעור הפיצויים נקבע בהתאם לסוג העובד ולתקופת הוותק בעבודה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה. סוגי העובדים לצורך העניין:
עובד משכורת – עובד שמקבל משכורת על בסיס חודשי.
עובד בשכר – עובד שהשכר שלו מחושב על בסיס שעתי, יומי, תוצרת, עונתי.

החוק קובע כי שיעור הפיצויים לעובד הוא: שכר חודש אחד לכל שנת עבודה.
יחד עם זאת, חישוב פיצויי הפיטורים לעובדים במשרה חלקית יחושב בהתאם להיקף המשרה.

להלן נוסחת חישוב פיצויים:

סכום פיצוי פיטורים = שנות וותק X משכורת קובעת לפיצויים X היקף משרה ממוצע

חישוב פיצויים לעובד

משכורת קובעת לפיצויים

משכורת קובעת לפיצויים היא משכורתו האחרונה של העובד במונחי משרה מלאה.
לעובדים במשרה חלקית יש לחשב את המשכורת הקובעת לפיצויים, מאחר והשכר החודשי שלהם משתנה בהתאם להיקף שעות העבודה, תוצרת וכדומה.

סכום הפיצויים לעובד במשכורת חודשית שעובד משרה מלאה (100%) = שכר האחרון כפול הוותק.

החוק מציין את השכר האחרון לעניין הפיצויים, מתוך בסיס הנחה שמדובר בשכר קבוע ולא משתנה חודשית. אבל ישנם גם חריגים נוספים שהחוק מציין לעניין השכר האחרון, לצורך חישוב פיצויים. ובמקום שבו החוק היבש אינו נותן מענה, אנו פונים ומחפשים מענה גם בפסקי הדין הרבים שניתנו בעניין. להלן חלק מהמקרים הנוספים:

חישוב פיצויים לעובד שעתי

לצורך חישוב הפיצויים לעובד שעתי או יומי, יש לחשב תחילה את המשכורת הקובעת לפיצויים, זאת מאחר והשכר משתנה מחודש לחודש ולכן יש לחשב את השכר הממוצע.
בהתאם לפס"ד שיא משאבים, יש לחשב את השכר הממוצע לפיצויים באופן הבא:
תחילה מחשבים את מספר שעות עבודה חודשי ממוצע במהלך כל תקופת העבודה ולאחר מכפילים בתעריף שעתי אחרון.

פיצויים לעובד על בסיס עמלות

עובד על בסיס עמלות כך שהיקף עבודתו ושכרו משתנה בהתאם (שכר מבוסס על עמלות), הרי שגם כאן נדרש תחילה לחשב את השכר הממוצע לצורך חישוב פיצויים.
סעיף 9 לתקנות פיצויי פיטורים, קובע שיש לחשב את השכר הממוצע של העובד ביחס ל- 12 החודשים שקדמו לפיטורים. ואולם יש לבדוק, האם אפשר להחיל את הלכת שיא משאבים? כך שיהיה אפשר לחשב את השכר הממוצע ביחס לכל תקופת עבודתו עד לפיטורים.

חישוב פיצויים – שינוי זמני בשכר

אם חל שינוי זמני בשכר של העובד המשפיע על המשכורת האחרונה לחישוב הפיצויים, משכורת הקובעת תהיה בגובה שכרו הרגיל של העובד מלפני השינוי.

חישוב פיצויים – הפחתה בשכר

אם חלה הפחתה בשכר כתוצאה משינוי בהיקף המשרה (ירידה ממשרה מלאה) או שינוי בתפקיד, אזי מחשבים את הפיצויים לפי שתי תקופות: חישוב פיצויים לתקופה שעד לשינוי כאשר המשכורת הקובעת תהיה לפני הפחתה בשכר, וחישוב לתקופה שלאחר השינוי בהתאם לשכר המופחת.

רכיבי שכר לפיצויים

כאשר השכר של העובדים מורכב ממספר רכיבים, יש צורך לקבוע את שכר היסוד לצורך פנסיה ולפיצויים. בתקנות פיצויי פיטורים נקבע אלו רכיבי שכר יובאו בחשבון שכר העבודה לפיצויים.

להלן רכיבי השכר שיובאו בחשבון שכר עבודה לפיצויים;

  1. שכר יסוד,
  2. תוספת ותק,
  3. תוספת יוקר מחיה,
  4. תוספת משפחה,
  5. תוספת מחלקתית או תוספת מקצועית.

כל הרכיבים הללו ייחשבו כחלק משכר יסוד.

כמובן שבמידה ורכיבי השכר הללו אינם חלק מהמשכורת שלכם, אזי לוקחים את השכר היסוד הרגיל ללא תוספות כלשהן (נסיעות, ביגוד וכדומה).
מאידך, תוספות שניתנים כתנאי כלשהו הם אינם חלק משכר יסוד, כגון: בונוס, פרמיה, שעות נוספות, משכורת 13, תוספת כוננות, החזרי הוצאות.

רכיבי שכר נוספים לשכר יסוד

תשלום בגין שעות עודפות – שהם שעות מעבר להיקף משרה (לא שעות נוספות שהם מעבר למשרה מלאה בחוק), מהווה גם כן רכיב לשכר יסוד בהתאם לפס"ד כפיר בטחון.
תשלומי תחליפי שכר כגון: דמי מחלה, דמי חופשה, חגים, תגמולי מילואים, גם אלו רואים אותם כחלק משכר יסוד לעניין פיצויים וזאת כפי שנקבע בבית הדין.

חשוב לציין כי בהתאם להוראות החוק, שכר העבודה לחישוב פיצויים מהווה גם כן שכר בסיס לעניין הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות.

החוק מציין הוראות נוספות לעניין חישוב פיצויים ויש לקחת כל מקרה לגופו.

מוזמנים לפנות לקבלת שירות מקצועי, ללא פשרות.

קראו בהרחבה על שירות חשבות שכר במיקור חוץ

שתפו: